Spreken is spelen met je wijze van communiceren. Als je stem je instrument is, koester haar en verfijn je mogelijkheden.

Ruim 35 jaar werk ik als logopediste en ben ik meer en meer gespecialiseerd in stem- en spraak behandeling, training en presentatiecoaching. Mijn drijfveer is om mensen te begeleiden, stimuleren en inspireren om hun stem te laten klinken ongeacht leeftijd of achtergrond. Dankzij mijn creatieve gedrevenheid, brede professionele oriëntatie en scholing heb ik een enorme verscheidenheid aan cliënten kunnen helpen. Dankbaar maak ik gebruik van deze expertise in de omgang met nieuwe cliënten.

Van 1994 tot 2001 had ik een goedlopende, breed georiënteerde logopediepraktijk in Amstelveen. Daarna ben ik mij meer gaan richten op behandeling en coaching van beroepssprekers. Samen met Alet Wildmann heb ik Vocal Toolbox gestart in 2004, waarin wij training en scholing bieden aan beroepssprekers, zanger en acteurs. Dit doe ik nog steeds met veel overtuiging.

Ik ben als stem- en spraakdocent verbonden geweest aan verschillende theaterscholen en producties van Joop van den Ende.

Vanaf 2005 combineer ik mijn werk voor Vocal Toolbox met lesgeven in professioneel spreken op verschillende lerarenopleidingen in Amsterdam. Via modules Spreken met Lef, Stem en Theater, Storytelling en Spreken vanuit je kracht heb ik veel toekomstige docenten verder mogen helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast ontving ik vele cliënten in mijn stemstudio aan huis. Maar ik wilde mijn werk verder verdiepen en in 2018 ben ik gestart met Stemcoaching in de natuur na het volgen van een inspirerende opleiding bij Innersteps. Wat kan buiten werken snel een positieve bijdrage leveren aan spreken of zingen vanuit je kracht. Mooi om mee te mogen maken.

Ook heb ik de cursus Manuele Facilitatie van de Larynx gevolgd in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden.

In 2019 heb ik een opleiding tot e-coach gedaan bij Pluform. Zo kan ik ook op afstand bijdragen aan verdere ontplooiing van andersmans groei.Zangervaring

Zolang ik mij kan herinneren zing ik met veel plezier en speel ik verschillende instrumenten. In 1999 leerde ik de zangmethodiek van Jo Estill kennen via Alberto den Doest. Momenteel heet het EVT. In 2005 heb ik training gevolgd bij Cathrine Sadolin, een Deense zangdocente, die haar eigen methodiek heeft ontwikkeld om verschillende zangstijlen te kunnen ’pakken’. Deze zangmethode heet CVT. Beide zangmethoden ondersteunen mij enorm in mijn aanpak van stem- en zangproblemen.

Ik heb gezongen in veel ensembles (jazz, wereldmuziek, latin, zangimprovisatie, klassiek en kleinkunst) en kan er nog lang geen genoeg van krijgen.

Fransje is a voice and presentation coach who educates with a good mix between theory and practice….giving constructive feedback she continuously applies, I learned a lot from her.”

T. Kersten, Senior business analist, 2013