Ik zoek hulp bij Onduidelijk spreken, afwijkend mondgedrag of broddelen

Direct hulp nodig?

Wat is het?

Wanneer iemand onduidelijk, slecht verstaanbaar of ‘rommelig’ spreekt is dit vaak uit de reacties van de omgeving op te maken. “Praat eens rustig”….maar dit moeilijk bewust te veranderen en toe te passen in de dagelijkse spraak en situatie. Vaak is onduidelijk spreken een combinatie van verschillende factoren: een slappe uitspraak, hoog spreektempo, in elkaar schuiven van woorden, woorden niet volledig uitspreken, lettergrepen overslaan, herhalen van woorden en klanken, gebruik van stopwoorden en/of starters, veel versprekingen, rustig beginnen en dan sneller gaan of zachter worden, monotoon spreken of steeds met eenzelfde intonatiepatroon, moeilijkheden met het formuleren van gedachten (ook schriftelijk). Je kunt broddelachtig spreken of met te weinig spierkracht in je tong, gehemelte en lippen.

Behandeling

De logopedist onderzoekt de oorzaak van het onduidelijke spreken. Wanneer speelt het vooral op en waarom? Wat zijn de belangrijkste elementen om te verbeteren in je spreken? We bieden veel oefenmateriaal aan en denken mee in  stapsgewijs verbeteren van het spreken.
Wat zijn hierin realistisch te behalen stappen? Belangrijk bij de behandeling is het stimuleren van de eigen feedback op het bewuster en duidelijker spreken.

Ik ben geschoold in Oro-myofunctionele Therapie ( OMFT) om afwijkende mondgewoonten te verbeteren zoals tongpersen, tandenknarsen , interdentaal slikken of spreken. Meestal worden mensen hiervoor doorgestuurd door een tandarts of orthodontist.

Neem contact op

Wil je een afspraak maken? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.