Ik zoek hulp bij Schor of hees spreken

Direct hulp nodig?

Wat is het?

Schorheid of heesheid zegt iets over je stemkwaliteit. Schor klink je als je te veel druk op je stembanden zet en de stem een rauw randje krijgt. Hees klink je als de stembanden niet volledig of niet steeds kunnen sluiten, een stem met een sluier.  Je stem valt soms weg, je hebt er te weinig controle over. Beide stemkwaliteiten ontstaan vaak door inefficient ademgebruik of langdurige belasting van de stem. Als je stem langer dan drie weken schor of hees klinkt raden wij aan om via de huisarts een verwijzing naar een KNO arts te vragen bij de huisarts. Daar kan goed naar de stembanden gekeken worden en besloten worden of logopedie kan helpen.

Behandeling

De logopedist onderzoekt de oorzaak van de schorheid of heesheid. We maken een audio opname bij de start van de behandeling en herhalen de opname na een aantal behandelingen om samen te horen of de stemkwaliteit verbetert. In de tussentijd krijg je adviezen om je stem zo goed mogelijk te koesteren en te gebruiken. Je krijgt oefeningen en opdrachten gericht op het verbeteren van je houding, adem, stem en manier van spreken. We dagen uit om in het spreken soms uit je comfortzone te stappen en te ervaren hoe dit uitpakt. Belangrijk bij de behandeling is het stimuleren van de eigen feedback op je stemkwaliteit. We hebben vaste evaluatiemomenten om te bepalen in hoeverre het gewenste resultaat bereikt is.

 

Neem contact op

Wil je een afspraak maken? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.