Ik zoek hulp bij Slikklachten of globus gevoel in de keel

Direct hulp nodig?

Wat is het?

Slikken is van levensbelang en gaat voornamelijk reflexmatig en vanzelf maar er zijn allerlei redenen waarom slikken opeens niet meer goed gaat; te veel spanning in schouders, hals en nek, in de tong en/of kaakspieren, te droge mond of juist teveel slijmvorming, neurologische aandoeningen of spierziekten, slikangst. Mensen kunnen er ook mentale klachten van krijgen, het gevoel van geen controle meer hebben op zoiets wezenlijks als het kauwen en slikken.

Ook zien we veel mensen die via de KNO arts verwezen worden voor een globusgevoel in de keel, het gevoel dat het strottenhoofd niet goed kan bewegen, bijvoorbeeld tijdens het slikken. Of het gevoel van teveel druk op de stembanden of vlak onder het strottenhoofd.

Behandeling

De logopedist onderzoekt de oorzaak van de slikklachten of het globusgevoel. Ook kunnen we voelen of er teveel of ongelijke spanning is van de spieren rondom het strottenhoofd en de tong. We kunnen door het manipuleren van de spieren in hals, het gezicht en de nek mogelijke disbalans in spierspanning verminderen. Deze methode heet MFL (manuele facilitatie van de larynx). Verder krijg je informatie over het slikproces en wat je daar zelf in kunt sturen, helpen. Je krijgt oefeningen en opdrachten gericht op het verbeteren van je houding, het slikken en ontspannen van de spieren. We hebben vaste evaluatiemomenten om te bepalen in hoeverre het gewenste resultaat bereikt is.

 

Neem contact op

Wil je een afspraak maken? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.