Ik zoek hulp bij Stemklachten, overbelasting van de stem, schor of hees

Direct hulp nodig?

Wat is het?

Stemklachten uiten zich op allerlei manieren; keelpijn, droge keel, rauw gevoel , gespannen of juist te weinig energiek, verandering van stemkwaliteit, minder stembereik als zanger , vervlakking van toon of het volume, je stem kwijt raken voor langere tijd.

Mensen die veel moeten spreken in hun beroep , studie of in privégezelschappen kunnen ervaren dat ze hun stem overbelasten. In het onderwijs komt dit veel voor. Nu we veel meer videobellen merken mensen ook sneller dat ze hun stem forceren.

Ook zien we veel mensen die via de KNO arts verwezen worden voor een globusgevoel in de keel, het gevoel dat het strottenhoofd niet goed kan bewegen. Of het gevoel van teveel druk op de stembanden of vlak onder het strottenhoofd. Een KNO arts kan zien of de stemklachten medisch van aard zijn of door niet efficient gebruik van de adem en de stem.

Behandeling

De logopedist onderzoekt de oorzaak van de stemklachten of het globusgevoel. Ook kunnen we voelen of er teveel of ongelijke spanning is van de spieren rondom het strottenhoofd.  Je krijgt krijg adviezen om je stem zo goed mogelijk te onderhouden. We kunnen door het manipuleren van de spieren in hals, het gezicht en de nek mogelijke dysbalans in spierspanning verminderen. Deze methode heet MFL (manuele facilitatie van de larynx). Je krijgt oefeningen en opdrachten gericht op het verbeteren van je houding, het adem- en stemgebruik en het spreken. We kunnen in deze praktijk zelfs gebruik van van de kerkzaal om je stem optimaal te horen. We hebben vaste evaluatiemomenten om te bepalen in hoeverre het gewenste resultaat bereikt is.

 

Neem contact op

Wil je een afspraak maken? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug.